Winnaar Gulden Feniks 2013

Metaforum TU/e campus 2020, Eindhoven

Betrokken Hurks-disciplines:
bouw
licht- en warmteregeling
bouwcenters

Van universiteitsterrein tot science park

Het universiteitsterrein van Technische Universiteit in Eindhoven ontwikkelt zich tot het TU/e Science Park. Een campusterrein met internationale allure. De historische Werktuigbouwkundehal (W-hal) op dit terrein is getransformeerd tot het MetaForum, het nieuwe hart van de campus. Een zeer succesvol project: MetaForum is winnaar van de Gulden Feniks in de categorie ‘Transformatie’.

De jury van de Gulden Feniks had in haar rapport lovende woorden voor de ruimtelijkheid en openheid van het nieuwe gebouw. Ook de wijze waarop de transformatie is uitgevoerd. Met respect voor het oude ontwerp van architect Jacques Choisy. Het behaalde bouwtechnisch en bouwfysisch rendement was eveneens aanleiding voor het toekennen van de prestigieuze prijs.

Rijksmonumentale bouwopgave

De oude W-hal dateert uit de jaren ’50 en is onderdeel van het cultuurhistorische deel van de TU/e campus. Het gebouw is in maart 2013 benoemd tot Rijksmonument en diende ook al tijdens de bouwwerkzaamheden als zodanig behandeld te worden. Het gerenoveerde deel omvat de centrale studentenvoorzieningen (CSV) en de ‘markthal’, een overdekt evenemententerrein op het TU/e complex. Daarnaast is boven de W-hal de volledig nieuwe faculteit Wiskunde en Informatica (W&I) gerealiseerd in een bouwvolume van vijf verdiepingen. De CSV omvat onder meer de bibliotheek, onderwijszalen, kantoorruimten, studentenservicebalies en horecavoorzieningen. De W&I-faculteit omvat met name kantoren.

Transformeren met respect voor het oude ontwerp

Duurzaam

Duurzaamheid stond bij dit project hoog in het vaandel. Om de gevel met respect voor het oude tóch tot een energiezuinige gebouwschil te kunnen transformeren, is een nieuwe methode ontwikkeld met gebruik van vliesgevels.

Voor koeling en verwarming wordt gebruik gemaakt van een WKO-systeem van de TU/e campus. Daarnaast is de temperatuur per ruimte individueel te regelen in combinatie met een aanwezigheidsdetectie. De klimaatinstallatie schakelt uit wanneer een raam wordt geopend. Daarnaast draagt de intelligente lichtregeling bij aan de energiebesparing binnen het gebouw.

Nieuwe methode voor energiezuinige gebouwschil