High Tech op de trillingsvrije vierkante meter

Faculteit Technische Natuurwetenschappen, Delft  

Betrokken Hurks-disciplines:

bouw
prefabbeton
geveltechniek

Aan de voorzijde investeren om aan de achterzijde te slagen

De wens innovatief onderzoek te doen en hoogwaardig onderwijs te geven resulteerden voor de TU Delft in een nieuwe faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). En wat voor faculteit. Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC en Waldner (labinrichting) realiseerden in iets meer dan anderhalf jaar een state-of-the-art gebouw op een trillingsarme fundering in een speciaal daarvoor aangelegde omgeving met laboratoria die aan de hoogste eisen voldoen. Daarmee doet Hurks zijn naam als specialistisch bouwer van innovatiecentra andermaal eer aan.

Het ontwerp van het 30.000 m2 tellende gebouw is van de hand van Ector Hoogstad Architecten. Het is buitengewoon ruim opgezet met een groot atrium, twee vleugels met drie bouwlagen en een installatielaag. Het gebouw voldoet aan zeer strenge eisen voor innovatief onderzoek.

Zeer strenge eisen voor innovatief onderzoek

Trillingsarme basis

Gebruikers beschikken onder meer over een aantal labs met een zeer hoog ventilatievoud en extreem stabiele temperaturen. De nieuwbouw is uitgerust met fermentatielabs, chemische labs, fysische labs en practicumruimten met groot aantal zuurkasten. De laboratoria zijn opgetrokken op een trillingsarme basis met een eigen fundering los van de rest van het gebouw. Vanwege de trillingsgevoeligheid van de labs, werd de directe omgeving van de faculteit omgevormd tot een verkeersarm park.

Kracht aan de voorzijde

De kracht van dit project zit duidelijk aan de voorzijde. De meeste energie is gaan zitten in de constructieve voorbereiding, waarbij de focus op de trillingsvrije vloer lag in combinatie met de natte bodem van het Delftse polderlandschap. De realisatie van de nieuwbouw is met recht industrieel tot stand gekomen. BIM is bij TNW maximaal ingezet. De sandwichgevelelementen, wanden en vloerdelen inclusief schachten, sparingen en sleuven werden digitaal doorgezet naar de prefabbetonfabriek. 

Laboratoria opgetrokken op een trillingsarme basis

Deel deze pagina: