Hurks-groen, groener, groenst met energieneutrale woontoren

De Spakler, Amsterdam

Betrokken Hurks-disciplines:
vastgoedontwikkeling
bouw
geveltechniek
prefabbeton


Allereerste Nederlandse woontoren met energiecoëfficiënt van nul

In de nieuwe woonbuurt Amstelkwartier realiseerde Hurks een primeur: @Home Amstelkwartier. De allereerste woontoren van Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt van nul. Duurzaam groen én Hurks-groen dus is de toren die als ‘De Spakler’ door het leven gaat. Of liever gezegd: midden in het leven staat in het voormalige industriegebied Overamstel dat momenteel een transformatie ondergaat naar een echte Amsterdamse stadswijk, inclusief trendy cafés, een stadspark en een jachthaven.

2.500 m2 PV-panelen bedekken grotendeels de daken en gevels

73 meter hoge woontoren

Dat De Spakler Hurks-groene wortels heeft blijkt om te beginnen uit zijn oorsprong. Hurks vastgoedontwikkeling was samen met Lingotto en APF International één van de initiatiefnemers voor de ontwikkeling. Ook de realisatie van de 73 meter hoge woontoren nam Hurks ter hand. Een bouwproces dat zich in hoge mate op basis van prefabricage voltrok. De dragende gevels, wanden en stabiliteitskernen zijn allemaal prefab. Een kwestie van stapelen.

160 huurwoningen in het gewilde middensegment

2.500 PV-panelen

De gevel van De Spakler bestaat uit kant-en-klare sandwichpanelen van prefabbeton. Deze bestaan uit betonnen binnen- en buitenspouwblad met een stevig isolatiepakket ertussen. Ook zijn de gevelelementen voorzien van isolerende, driedubbele beglazing en een montagerails voor PV-panelen. Want door een aantal gevels en daken grotendeels met zonnepanelen te bedekken, wordt een EPC van nul behaald. In totaal gaat het om 2.500 m2 PV-panelen. Bij een totaal aantal woningen van 160 komt neer op 10 tot 16 panelen per woning.


Gewild middensegment

Behalve uit appartementen van 50 tot 75 m2 GO met een eigen berging in de onderbouw bestaat De Spakler uit 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimte. Amvest zet de woningen als huurwoningen in de markt. Het grootste deel daarvan in het gewilde middensegment waar in de Amsterdamse markt een grote vraag naar is. De belangstelling voor de compacte twee- en drie kamerappartementen met een balkon of loggia was dan ook groot. Alle woningen waren binnen korte tijd verhuurd.