Tiwos en Hurks tekenen samenwerkingsovereenkomst Rosmolen in Tilburg

Datum: 14.01.2016

Onlangs tekenden de Tilburgse Woningcorporatie Tiwos en Hurks een samenwerkingsovereenkomst voor de herstructurering van de Tilburgse woonwijk Rosmolen. Het gaat om de ontwikkeling en realisatie van 56 sociale huurwoningen en 21 koopwoningen. Dat is de ongeveer de helft van de circa 150 nieuwbouw huur- en koopwoningen die in totaal in Rosmolen worden gebouwd. Om plaats te maken voor Rosmolen ‘nieuwe stijl’ werden eerder 230 sociale huurwoningen van de woningcorporaties Tiwos en WonenBreburg gesloopt.

Bijzonder aan project Rosmolen is dat de typische Tilburgse arbeiderswijk helemaal opnieuw wordt vormgegeven volgens een stedenbouwkundig plan van het Rotterdamse bureau De Zwarte Hond. Daarbij maakten kleine, niet meer te renoveren woningen in relatief smalle straten zonder groen van betekenis plaats voor nieuwe woningen in bredere straten met een groenstrook. Daarnaast komen er grasveldjes, speelvoorzieningen en een plantsoen.

Nieuw jasje

Opvallend aan het project is ook dat toekomstige buurtbewoners grote inspraak hebben in de vormgeving van de wijk. In het stedenbouwkundig plan ligt vast waar de woningen staan, waar de straten komen en waar het plantsoen ligt. De architectuur en de inrichting van de openbare ruimte komt tot stand in overleg met de toekomstige bewoners, de gemeente Tilburg en de architectenbureaus KAW uit Rotterdam en Bedaux De Brouwer uit Goirle. Gedurende speciaal georganiseerde bijeenkomsten viel de keuze op een meer traditionele architectuur – het voormalige Rosmolen in een nieuw jasje – en een mix van groenvoorzieningen.

 

Belangstelling

Marij Ummels, ontwikkelingsmanager bij Hurks: “Wij zijn ingestapt toen het stedenbouwkundig plan er al lag. Onze betrokkenheid vloeide voort uit een eerdere overeenkomst met Tiwos rond het Tilburgse plan Groeseind. De samenwerkingsovereenkomst die we nu hebben getekend, omvat het zuidelijk deel van het plan en gaat in totaal om 77 sociale huur- en koopwoningen. De vergunningen zijn kort voor de kerstvakantie aangevraagd en de bouw zal naar verwacht op korte termijn beginnen. Tiwos heeft de huurders toegezegd dat ze hun sleutel eind dit jaar ontvangen. De koopwoningen komen daar direct achteraan. Hierbij gaat het om woningen in een betaalbare prijsklasse tot circa 220.000 euro v.o.n. Deze worden volgens de huidige eisen gebouwd, waarbij Hurks de risicodragende partij is. De officiële verkoop start 28 januari a.s.  Met de huidige lage rente, de centrale ligging en de nabijheid van leuke winkeltjes en restaurants plus de belangstelling voor dit plan tijdens een woonbeurs in Tilburg, verwachten we een voorspoedige verkoop.”

grote inspraak in vormgeving Rosmolen

Deel deze pagina: