Stenen verdedigingstoren op Zijdebalen ‘een archeologische vondst van betekenis’

Datum: 13.06.2016

Op het terrein van Zijdebalen aan de Zeedijk in Utrecht is een zeer bijzondere archeologische vondst gedaan. Zo interessant dat de opgraving op 13 juni jl. aan de pers en andere geïnteresseerden werd gepresenteerd en toegelicht.  Archeologen troffen onder meer de resten aan van een middeleeuwse verdedigingstoren in Bemuurde Weert. Deze middeleeuwse toren stond op de noordwesthoek van deze vroegere voorstad.

De stenen verdedigingstoren dateert van rond 1375 en is mogelijk in de 16 eeuw afgebroken. Een vondst van betekenis, meent ook gemeentelijk archeologe Annette Bakker. Zij was gisterenochtend aanwezig tijdens de presentatie op de hoek van de Westerdijk en de Zijdebalenstraat. “Een prachtige vondst die we dankzij Hurks en Van Wijnen hebben kunnen doen.” Wethouder Kees Geldof ging met een hoogwerker van de brandweer de lucht in om een kijkje te nemen over het terrein. “Deze opgravingen geven een goed beeld van de ontwikkeling van de stad. De aankomende weken wordt er ter hoogte van dit blok verder gezocht.”

“Een prachtige vondst dankzij Hurks en Van Wijnen."

De Kogel

Bemuurde Weert was vroeger een ommuurde voorstad van Utrecht met vele ambachten en industrie. Veel brandgevaarlijke industrie vestigde zich er, zoals aardewerk industrie en pottenbakkers. Activiteiten die maar beter buiten de stadsmuren van de stad Utrecht zelf konden plaatsvinden. Tijdens eerdere opgravingen zijn al ‘zakken vol’ archeologische vondsten aangetroffen, zoals munten, metaal, aardewerk, glas en penningen, maar ook tienduizenden aardewerkscherven en vijf ovens. Op het Zijdebalen-terrein zijn tevens sporen van de stadsmuur van de Bemuurde Weert te zien en resten van windmolen De Kogel die sinds de 16eeuw wordt genoemd.

Taartschep

Hurks en Van Wijnen gaan nu onderzoeken of de resten van de verdedigingstoren geconserveerd kunnen worden. “Met een soort taartschep worden de fundamenten in delen uit de bodem gehaald en daarna opgeslagen. De mortel tussen de stenen is te zwak om de toren in z’n geheel te kunnen lichten. We zullen onderzoeken of en zo ja in welke vorm de toren in de openbare ruimte terug kan worden geplaatst. Maar daar moet wel ruimte voor zijn”, aldus ontwikkelingsmanager Rogier Middelburg van Hurks en Van Wijnen.

Nieuwe woonwijk

Zijdebalen een nieuwe woonwijk op een zogenaamde ‘inbreidingslocatie’ aan de rand van de historische binnenstad van Utrecht. In totaal bestaat Zijdebalen straks uit vier stedelijke bouwblokken met koop- en huurwoningen, waaronder appartementen, luxe penthouses en riante herenhuizen langs de Vecht.

Deel deze pagina: