Reinier de Graaf Gasthuis met een knal en confetti geopend

Datum: 12.11.2015

Op 12 november jl. werd het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft officieel geopend: één van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Dit gebeurde in opperbeste stemming en onder het toeziend oog van een grote schare medewerkers, artsen, relaties, partners en toeleveranciers. Er is dan ook een behoorlijke klus geklaard. Slechts 28 maanden na het slaan van de eerste paal, rondden de opdrachtgever en de bouwcombinatie dit bijzondere project af. Centraal stond ‘verbondenheid’. In de allereerste plaats tussen de patiënt en zorgverleners en daarna met alle partijen die de nieuwbouw mogelijkheid maakten. Verbondenheid die ook tijdens de opening voelbaar was.

Eind februari leverde bouwcombinatie Hurks-Kuijpers het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis op. Gisteren werd na een intensieve periode van inrichten en inhuizen het eindresultaat trots aan de wereld gepresenteerd. Het begon al bij de entree naar de indrukwekkende hal van het ziekenhuis. Gastdames gekleed in de kleur Delfts Blauw; een tint uit het interieurkleurenpalet van het ziekenhuis, heetten alle bezoekers welkom met een drankje. Of uitgedost in rood: de dominante gevelkleur van het hospitaal. Gastvrijheid en een warme atmosfeer is wat het ziekenhuis uitstraalt. Veel ruimte voor licht, lucht en Delftse sfeerbeelden en waar mogelijk zicht op de stad, de polder en anders wel een op het groen van een patiotuin.

Innovatief en compact

Want: “Patiënten moeten zich prettig en op hun gemak voelen. Het draait tenslotte allemaal om hen”, zo benadrukte ziekenhuisdirecteur Jaap van den Heuvel even later in zijn welkomstwoord dat hij tot zo’n 250 genodigden richtte. Hij vertelde dat de aanloop naar de nieuwbouw soms zwaar en onzeker was; een uitdaging voor iedereen die erbij betrokken was: “We hadden één kans om een nieuw ziekenhuis te bouwen volgens een innovatief en compact ontwerp. Dus toen de eerste paal de grond in ging, dacht ik: ‘Zo. Die pakken ze ons niet meer af’. Dat er nu een state-of-the-art ziekenhuis staat, vol nieuwe concepten, hoogwaardige techniek en een grote, toekomstgerichte flexibiliteit, daar dank ik de bouwcombinatie Hurks-Kuijpers hartelijk voor. Jullie hebben een fantastische prestatie geleverd.”

 

Lovende woorden voor bouwcombinatie Hurks-Kuijpers

Inspiratiebron

Architect Eric Wendel van EGM architecten gaf een onderhoudende presentatie over de ‘Delftse manier van ontwerpen’ bij het Reinier de Graaf Gasthuis. Daarbij onderstreepte ook hij nog eens dat verbondenheid van meet af het uitgangspunt was. Verder speelden thema’s uit het verzorgingsgebied – zo’n 450.000 mensen groot – een prominente rol. De stad Delft, de polders, kassen, het strand en de grootstedelijkheid van het gebied vormden daarbij een inspiratiebron. Die werd vertaald in kleuren die overal in het ziekenhuis terugkeren. De inrichting en vormgeving zorgen er voor dat patiënten en bezoekers gemakkelijk hun weg vinden en dat de zorg efficiënt kan worden verleend.

Robot

Het programma sloot af met een dankwoord van de medische specialisten. Zij krijgen de beschikking over de allernieuwste versie van de Da Vinci Robot die hen in staat stelt  innovatieve operatietechnieken uit te voeren. De artsen zelf boden het ziekenhuis weer een prachtig cadeau aan: de sleutel van een vleugel die in de ontvangsthal van het ziekenhuis stond opgesteld. Daarna volgde het openingsceremonieel in de hal, oftewel ‘de huiskamer’ van het ziekenhuisgebouw. Uit een grote, doorgeprikte ballon kwam met een daverende knal in een regen van confetti een 200 meter lang lint tevoorschijn. Het staat symbool voor de grote verbondenheid tussen het ziekenhuis, patiënten, familieleden, bezoekers, andere zorgaanbieders, samenwerkingspartners en lokale leveranciers.

Deel deze pagina: