Bouwcombinatie Hurks Kuijpers levert Reinier de Graaf Gasthuis op

Datum: 03.03.2015

Op 27 februari jl. leverde Bouwcombinatie Hurks Kuijpers het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft op. Eén van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Slechts 28 maanden na het slaan van de eerste paal, geheel volgens de strak georkestreerde planning en logistiek die maar liefst vier bouwstromen omvatte. Tot grote tevredenheid van de opdrachtgever, die de bouwcombinatie complimenteert met de uitvoering en het resultaat. “Een product van optimale samenwerking dat resulteerde in een prachtig gebouw. Wat een prestatie in zo’n kort tijdsbestek.”

Die lovende woorden zijn te lezen in de Nieuwsbrief Samen Bouwen van het Reinier de Graaf. Waar nog maar kort geleden een doorsnee parkeerplaats was, verrezen dan ook zes bouwdelen in de vorm van een esculaap, verbonden door een centrale gang. Het nieuwe, ultramoderne ziekenhuis – waarbij de Hurks-disciplines delphi engineering, bouw, geveltechniek en prefabbeton waren betrokken – vervangt twee bestaande ziekenhuizen. Het omvat 56.500 mverdeeld over zes verdiepingen, waar op de top van het project 600 bouwvakkers tegelijk werkten. ‘Verbondenheid’ was het uitgangspunt bij het ontwerp van de hand van EGM architecten, zowel in- als extern. Door de bijzondere esculaapvorm, het symbool van geneeskunde, ontstaan er in het gebouw diverse open ruimtes die straks worden ingericht als patio’s met weelderig groen. Het vele glas in het gebouw zorgt dat daglicht het zojuist opgeleverde gebouw ruimschoots binnendringt.

Eén perceel

De consortiumpartners EGM Architecten, Kuijpers, Hurks en opdrachtgever Stichting Reinier de Graaf Groep sloten een contract voor de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden. Deze werden ondergebracht in één perceel, inclusief vaste inrichtingen en terreininrichting. Deze bestaan uit parkeer- en groenvoorzieningen, inrichtingselementen en een bulkgassenopslag, fietsenstalling, energiegebouw en Pharmafilter (zuiveringsinstallatie). Het geavanceerde ziekenhuis beschikt over een warmte-koudeopslag (WKO). Afvalwater wordt via een Pharmafilter hergebruikt. Ook is er een watermistinstallatie die in geval van calamiteiten heel kleine druppeltjes onder grote druk de ruimte inspuit. Dit systeem levert bij calamiteiten veel minder waterschade op.

Sleutel

In aanwezigheid van afgevaardigden van alle betrokken partijen, overhandigde projectdirecteur Frank Brekelmans van bouwcombinatie Hurks Kuijpers de sleutel aan directeur nieuwbouw Cees van der Zande van het Reinier de Graaf Gasthuis. Een mijlpaal waar de aanwezigen op feestelijke wijze bij stilstonden. Met de oplevering kan de inrichting van het gebouw en de inhuizing van alle (medische) apparatuur beginnen. Eind augustus verhuizen de patiënten en medewerkers naar het nieuwe gebouw, dat op 31 augustus a.s. officieel de deuren opent.

 

Deel deze pagina: