Nieuwbouw TU Delft voor Technische Natuurwetenschappen

Datum: 24.04.2014 

De TU Delft start dit jaar met de bouw van een state-of-the-artgebouw voor de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Het onderzoek en onderwijs op het gebied van Scheikundige Technologie, Biotechnologie en BioNanoTechnologie krijgen er hightech laboratoria, onderwijs- en kantoorruimtes bij. Vandaag tekenden de TU Delft, bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC en Waldner (labinrichting) de benodigde contracten voor de realisatie van het nieuwe gebouw voor de faculteit TNW. Naar verwachting zal de eerste paal in juni 2014 de grond in gaan. 

Innovatief onderzoek

Aan het gebouw worden hoge bouwkundige en installatietechnische eisen gesteld voor innovatief onderzoek en hoogwaardig onderwijs. Het wordt gebouwd op een trillingsarme fundering, zodat bijvoorbeeld passerend verkeer de gevoelige proefopstellingen niet verstoort. Daarnaast kunnen de toekomstige gebruikers straks beschikken over een aantal labs met een zeer hoog ventilatievoud en zeer stabiele temperaturen. Er komen onder meer fermentatielabs, chemische labs, fysische labs en practicumruimten met veel zuurkasten. In het 30.000 m2 grote gebouw werken straks meer dan 600 medewerkers en 800 studenten.

Vastgoedprogramma

"Met de nieuwbouw is een forse investering gemoeid, die de TU Delft dankzij het opgebouwde kapitaal van de afgelopen jaren nu kan aanwenden. Dit bijzondere nieuwbouwproject staat niet op zichzelf, maar is het begin van een grootschaliger vastgoedprogramma, waarbij de hele campus aangepast wordt aan het innovatieve onderzoek dat plaatsvindt bij de TU Delft”, aldus collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg.

We hebben ruime ervaring in ontwerpparticipatie, bouw en onderhoud van kenniscentra

2016

In 2016 opent het nieuwe pand in het zuiden van de TU campus haar deuren voor medewerkers, studenten en bezoekers. Via de noord- of zuidentree komen zij binnen in het hart van het gebouw, de centrale hal waar iedereen elkaar ontmoet. Vanuit de centrale hal zijn alle verdiepingen in de linker- en rechtervleugel bereikbaar. Deze vleugels huisvesten laboratoria, onderwijs- en vergaderruimten, studioclassrooms en projectruimten. Een binnentuin en een daktuin op de eerste verdieping verbinden het gebouw met de buitenruimte.

Start bouw

De grond op de nieuwbouwlocatie wordt inmiddels bouwrijp gemaakt en in de omgeving zijn voorbereidingen voor de bouw getroffen. Na het definitief worden van de vergunning kan de bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC aan de slag. Hurks en Kuijpers hebben samen ruime ervaring op het gebied van ontwerpparticipatie, bouw en onderhoud van onderwijsgebouwen. Zo hebben ze de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht opgeleverd. Beide partijen zijn dan ook verheugd deze expertise, samen met ULC, in te kunnen zetten voor de TU Delft.

Nu alvast een indruk krijgen van het nieuwe pand van TNW? Klik hier voor een impressie. 

Deel deze pagina: