Kanaleneiland Noord Noord: een transformatie-/renovatiewerk met vele gezichten

Datum: 20.01.2016

Eind 2014 gingen Hurks en woningcorporatie Mitros de samenwerking aan met als doel acht woongebouwen op Kanaleneiland Noord Noord gezamenlijk aan te pakken. De doelstelling: het creëren van een meer gedifferentieerde woonwijk met een combinatie van sociale huur met vrije sector huur en koop. Eind 2015 leverde Hurks in Utrecht het groot onderhoud van de eerste twee woonblokken van Kanaleneiland Noord Noord op. In februari start het groot onderhoud van het derde blok van in totaal acht woonblokken.

In aanvang gaat het om sociale huurwoningen die, om meer differentiatie in deze sociaal zwakkere wijk aan te brengen,  ingrijpend worden gerenoveerd en geherstructureerd. In dat kader wordt gewerkt aan een visie voor een deel vrije sector huur- en koopwoningen. Kanaleneiland is een uitdaging die Hurks in samenwerking met woningcorporaties Mitros aangaat. De gemeente Utrecht pakt het openbaar gebied aan en zorgt voor de herinrichting van het openbaar gebied met betere parkeeroplossingen en een groenere woonomgeving.

Maisonettewoningen

In totaal omvat het vernieuwingsplan van Kanaleneiland 450 woningen. Ongeveer de helft daarvan blijft sociale verhuur en blijft in de Mitros-portefeuille. In lijn met de gewenste differentiatie in het woningaanbod en daarmee in de bevolkingsopbouw, wordt de andere helft straks waarschijnlijk als vrije sector huur- of koopwoning op de markt gebracht. Marij Ummels, ontwikkelingsmanager bij Hurks: “In de sociale huurwoningen worden de badkamer, keuken en toilet vernieuwd en de installatie vervangen. Daarnaast krijgen de bergingen en het portiek een volledige facelift.  De bovenwoningen op de eerste verdieping worden maisonnettewoningen met voor- en achtertuin.” De ontwikkelingsmanager vertelt dat de woningen in bewoonde staat worden aangepakt en dat de helft van de blokken eind dit jaar gereed zijn. “Na blok zeven volgt het eerste blok (blok 6) dat getransformeerd wordt naar koopappartementen.” 

 

Tuin

Ummels vertelt dat er een start is gemaakt met het actualiseren van de visie voor de vrije sector huur- en koopwoningen. “We willen appartementen van diverse groottes en met een variabele indeling kunnen aanbieden. Ook willen we de begane grond van de typische jaren ’60 blokken bij de plannen betrekken. Door de huidige bergingen en garage te transformeren naar een woonprogramma op de begane grond moet een meer levendige plint van het gebouw ontstaan. Door maisonnettes of appartementen op de begane grond te creëren, verlevendig je het straatbeeld op grondniveau aanzienlijk. Bovendien kun je huurders en kopers een tuin aanbieden. De bergingen die zich onderin de woongebouwen bevonden, verplaatsen we naar de tuin. Een idee dat we overigens bij de sociale huurwoningen van blok 4 en 5 al hebben gerealiseerd.”

Lay-out

Kanaleneiland is een jaren ‘50 wijk gelegen tussen het Amsterdam Rijnkanaal en het Merwedekanaal. Het is één van de belangrijkste aandachtsgebieden van de Gemeente Utrecht, die met een verstrekkend vernieuwingsplan een ingrijpende renovatie en herstructurering tot stand wil brengen. Het uiteindelijke doel is de sociaal zwakkere wijk om te vormen tot een leefbare, vitale woonomgeving. Het wijkdeel Kanaleneiland Noord Noord bestaat uit de typische vierlaagse woningenblokken uit die tijd, gekenmerkt door een eenvoudige inrichting, enkel glas en geen lift. Ummels: “Bij de renovatie blijft de lay-out van de flats – de maisonnettes uitgezonderd – vrijwel gelijk, maar ze worden grondig opgeknapt. Denk aan gevelrenovatie, warmte-isolatie, het opknappen van trappenhuizen, een facelift van het portiek, vervanging van de keuken, badkamer en sanitair en de kozijnen.” 

Maisonettes verbeteren het straatbeeld aanzienlijk

Deel deze pagina: