Hurks levert ING-filiaal op in Delftse Poort

Datum: 28.07.2015

Als een icoon van Rotterdam wordt Delftse Poort wel gezien. En nu is de onderbouw met winkels en horecagelegenheden voortaan toegankelijk voor het publiek. In de ‘lage’ toren huist nog altijd de verzekeraar Nationale Nederlanden. Het hoogste exemplaar staat nu in het teken van ‘het nieuwe werken’ met flexplekken en transparante vergaderruimten. Vijf etages verbouwde Hurks er voor ING die deze week worden opgeleverd. “Ondertussen hebben we wel zo’n 100 ING-bankwinkels verbouwd.”

Bepaald niet de eerste keer dus dat projectleider Richard Briejer van Hurks voor ING aan de slag gaat. Ook werkte hij eerder aan echte blikvangers, zoals het aan Amsterdamse Rokin, in het oude gemeentehuis van Gouda en op markante plekken in de Haagse en Rotterdamse binnenstad. Een opdracht op een dergelijke hoogte is wel een uitzondering: op de 18e tot en met de 22ste verdieping met een bankwinkel op de 21ste etage. De rest van het vloeroppervlak is bestemd voor het bankpersoneel of als presentatie- en ontvangstruimte. Met recht een klus op niveau dus, met een verbluffend uitzicht op de Rotterdamse skyline. “En een uitstekende expeditie. De aan- en afvoer van onze materialen en het materieel verloopt vlekkeloos”, aldus Richard. Verder verschilt de verbouwing niet zoveel van andere ING-opdrachten. “Het gaat om dezelfde materialisaties, vloer- en wandbekleding, kortom: het creëren van de bekende ING-uitstraling. Zoals altijd verlopen de werkzaamheden op het gebied van retail en onderhoud in een hoog tempo en vereisen ze soms het nodige improvisatietalent. Ook de ING-etages in Delftse Poort moesten in een paar weken bedrijfsklaar zijn.”

Waddeneilanden

ING kiest voor haar opdrachten altijd uit een poule van bouwbedrijven. Hurks is daar één van. Richard: “Meestal vragen die klanten drie partijen een prijsopgave te doen. Als het gaat om hectische werken met een krappe tijdsplanning – binnen een paar weken erin en eruit – met een korte voorbereidingstijd, waarbij de werkzaamheden soms zelfs nog niet helemaal vast staan, kloppen ze meestal bij ons aan. Daar ligt onze kracht.” Bankwinkels verbouwen is niet het enige dat Hurks voor ING doet.  “We hebben het Amsterdamse ING-hoofdkantoor verbouwd, passen bij ING-filialen gevels aan en verzorgen landelijk het klein onderhoud. Daarnaast regelen we het leegmaken van afgestoten filialen of richten we juist nieuwe locaties in. We zijn heel bedreven geworden in het vervangen van pinautomaten. Omdat we dat in heel Nederland doen, brengt ons dat soms tot de verste uithoeken. Tot aan de Waddeneilanden toe.”

“Zo’n 100 ING-filialen hebben we ondertussen wel verbouwd”

Delftse Poort

De indrukwekkende architectuur van de Delftse Poort (1991) gelegen aan het Weena pal naast het gloednieuwe centraal station van Rotterdam, verbindt twee torens via een vier verdiepingen tellende onderbouw. De wolkenkrabbers van 93 en 150 meter bieden een totaal vloeroppervlak van 65 duizend m2 over 42 verdiepingen. Onlangs werd het voormalige hoofdkantoor van Nationale Nederlanden aan een fikse renovatie onderworpen.

Deel deze pagina: