Hurks ontvangt eerste BREEAM-certificaat voor laboratorium

Datum: 18.10.2013

Het gloednieuwe FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen heeft vandaag een 3 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat behaald. De 3 sterren staan voor ‘Very Good’. De hoogst haalbare waardering die tot op heden voor dit type gebouw is behaald. Jan de Ruijter, projectdirecteur van Hurks vastgoedontwikkeling en Gerard Menting, directeur Corporate Real Estate van FrieslandCampina ontvingen het certificaat uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council.

De toepassing van de duurzaamheidsaspecten in het gebouw dat op woensdag 16 oktober officieel in gebruik is genomen, is in nauwe samenspraak tussen FrieslandCampina, Hurks en Ingenieursbureau Arcadis gerealiseerd. In de nieuwbouw zijn innovatieve energieconcepten toegepast, zoals onder andere warmte-koudeopslag, photovoltaïsche cellen en een duurzaam klimaatsysteem. Ook wordt duurzame energie opgewekt met biogas van aangesloten melkveehouderijbedrijven via een certificatensysteem.

Integrale duurzame benadering

Jan de Ruijter van Hurks vastgoedontwikkeling: “Hurks kiest voor een integrale benadering van duurzaamheid bij haar projecten. Energiebesparing, verantwoord materiaalgebruik en toekomstbestendigheid spelen een centrale rol en is ook in het vernieuwende gebouw- en energieconcept van het FrieslandCampina Innovation Centre met succes toegepast.” Gerard Menting van FrieslandCampina: “FrieslandCampina stelt hoge eisen als het gaat om duurzaamheid. Hurks en ontwerpers hebben tijdens het ontwerpproces rekening gehouden met onze specifieke gebruikerswensen op het gebied van duurzaamheid. Zo is het gebouw niet alleen duurzaam gebouwd, maar zijn er ook talloze voorzieningen aanwezig die de gebruikers aanzetten tot duurzaam gedrag. Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd en het gebouw is goed bereikbaar per fiets en met openbaar vervoer.”

 


Eerste laboratorium met BREEAM-NL

Stefan van Uffelen: “Het FrieslandCampina Innovation Centre is een bijzonder project, omdat dit het eerste opgeleverde gebouw is dat met een BREEAM-NL maatwerk traject is beoordeeld. Dat komt door de laboratoriumfunctie in het gebouw. FrieslandCampina is daarmee hét voorbeeld voor andere laboratoria in Nederland om ook te verduurzamen.”

Laag energiegebruik

Het energieverbruik ligt 25% onder de norm die door de overheid is vastgesteld. Ook is er gekozen voor energiezuinige installaties en apparatuur. Warmte wordt hergebruikt. Bewegingsdetectie en daglichtdetectie zorgen ervoor dat de verwarming en of koeling bij afwezigheid terugschakelt en de verlichting uit gaat. Er wordt via ‘groen certificaten’ gebruik gemaakt van groene stroom afkomstig van de eigen leden-melkveehouders.

Duurzame groei

In haar strategie route2020 zet FrieslandCampina hoog in op duurzaamheid: door energie-efficiëntie, het gebruik van herwinbare energie en verlaging van de CO2-footprint, van duurzame melkveehouderij tot duurzame inkoop, van groene ICT tot duurzame kantoren en productievestigingen.

Deel deze pagina: