Eerste energieneutrale woontoren van Nederland in aanbouw

Datum: 13.04.2016

Op 13 april plaatste oud-minister en huidig Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen een ‘eerste’ gevelelement van Nederlands eerste energieneutrale woontoren @Home Amstelkwartier in de nieuwe Amsterdamse woonwijk Amstelkwartier. Met name de toepassing van zonnepanelen op een dergelijke woontoren is bijzonder, aangezien deze deels op de gevel worden geplaatst. De initiatiefnemers voor de ontwikkeling zijn projectontwikkelaar Lingotto, Hurks vastgoedontwikkeling en APF International.

Drie jaar geleden wonnen Lingotto, Hurks en APF de tender voor een kavel in het Amstelkwartier, een nieuwe woonwijk in Amsterdam. Het winnende idee was een voorstel voor een 73 meter hoog woongebouw met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Oftewel: een energieneutrale woontoren. Het gebruik van zonnepanelen, stadsverwarming en een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen maken dit mogelijk. @Home Amstelkwartier is een ontwerp van Mecanoo architecten in Delft.

Sandwich gevelelementen

De woontoren wordt opgebouwd uit geïntegreerde prefab sandwich gevelelementen uit de fabriek van Hurks prefabbeton, waarbij de gevels geheel afgewerkt en beglaasd op de bouwplaats worden geleverd en gemonteerd. Hierdoor bedraagt de bouwtijd slechts anderhalf jaar en blijft de overlast voor omwonenden beperkt. Dit geïntegreerde bouwsysteem paste Hurks eerder onder meer toe bij het project Londen City Island.

Icoon

Een combinatie van optimale isolatie, energiebesparende installaties en een groot aantal zonnepanelen maken @Home Amstelkwartier ongekend duurzaam. Daarmee gaat het om een nieuw icoon van energiezuinige woninghoogbouw. De bouw van de toren startte november 2015. Hurks zal het gebouw naar verwachting medio 2017opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

Esthetiek versus opbrengst

Bijna 2.500 m2 aan zonnepanelen bleek nodig om de woontoren in het Amstelkwartier energieneutraal te maken. Omdat het dakoppervlak daarvoor onvoldoende ruimte biedt werd samen met gebouwverduurzamer Innax een andere oplossing bedacht: het plaatsen van zonnepanelen op de gevels. Een uitdaging, want deze panelen komen uiteraard terecht op de zongerichte geveldelen. Juist daar waar ook de buitenruimtes en raamopeningen zijn voorzien. De keuze viel uiteindelijk op een vlakke montage van standaard zonnepanelen. Daarmee wordt niet altijd de gunstigste hoek ten opzichte van de zon behaald, maar wel voorkomen dat de schaduw van het ene paneel op het andere valt.

 

Individueel zonne-saldo

De woningen krijgen een individuele aansluiting op de zonnecellen. Op die manier wekken de bewoners hun eigen duurzame energie op. Iedere woning wordt gekoppeld aan een aantal zonnepanelen die ongeveer tweederde van het reguliere gebruik dekken. Ongebruikte energie wordt via een slimme energiemeter terug geleverd aan het reguliere net. Dit wordt verrekend met de energie die door de huurder vanuit het net wordt gebruikt.

Middensegment

In @HomeAmstelkwartier worden 160 twee- en driekamerappartementen gerealiseerd. Deze hebben een gemiddeld woningoppervlak van 52 en 68 vierkante meter. In de meeste gevallen gaat het om huurwoningen in het middensegment. Daar bestaat in Amsterdam grote behoefte aan.

Toekomstmuziek

Initiatiefnemers Lingotto, Hurks en APF lopen met het project @Home Amstelkwartier ruim voor op de eisen die gesteld worden aan moderne hoogbouw. Volgens Europese richtlijnen moeten nieuwe gebouwen anno 2020 bijna energieneutraal gebouwd worden. Het geheel energieneutrale @Home Amstelkwartier is daarmee dus een icoon van duurzame hoogbouw. 

2.500 m2 aan zonnepanelen past niet op het dak

Deel deze pagina: