Hurks levert woningen op in Tilburgse woonwijk Rosmolen

Datum: 05.05.2017

Hurks bouw levert deze week 56 sociale huurwoningen en 21 koopwoningen op in de Tilburgse woonwijk Rosmolen. In opdracht van de Tilburgse woonstichting Tiwos ontwikkelde en realiseerde Hurks ongeveer de helft van de circa 150 nieuwbouw huur- en koopwoningen die in totaal in Rosmolen ‘nieuwe stijl’ worden gebouwd. De typische Tilburgse arbeiderswijk ging daarbij flink op de schop. De bouw startte mei 2016. Een jaar later worden de woningen nu opgeleverd.

Rosmolen omvat huurwoningen in de sociale sector en koopwoningen in een betaalbare prijsklasse tot circa 220.000 euro. Bijzonder aan het project is dat de wijk helemaal opnieuw werd vormgegeven volgens een stedenbouwkundig plan van het Rotterdamse bureau De Zwarte Hond. Kleine, niet meer te renoveren woningen in relatief smalle straten maakten plaats voor nieuwe woningen in bredere straten met een groenstrook. Ook kwamen er grasveldjes, speelvoorzieningen en een plantsoen.

Toekomstige bewoners hadden grote inspraak in vormgeving


Grote inspraak

Ook opvallend aan het project is dat toekomstige buurtbewoners grote inspraak hadden in de vormgeving van de wijk. In het stedenbouwkundig plan lag vast waar de woningen kwamen te staan, waar de straten kwamen en waar het plantsoen lag. De architectuur en uitstraling van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte kregen vorm in goed overleg met de toekomstige bewoners, woonstichting Tiwos, woningcorporatie WonenBreburg, de gemeente Tilburg, de architectenbureaus KAW uit Rotterdam en Bedaux De Brouwer uit Goirle. Gedurende speciaal georganiseerde bijeenkomsten viel de keuze op een meer traditionele architectuur – het voormalige Rosmolen in een nieuw jasje – en een mix van groenvoorzieningen.

Stedenbouwkundig plan

Hurks stapte in toen het stedenbouwkundig plan er al lag. Een betrokkenheid die voortvloeide uit een eerdere overeenkomst met woonstichting Tiwos rond het Tilburgse plan Groeseind. De bouwactiviteiten van Hurks in Rosmolen omvatten het zuidelijk deel van het plan. In totaal gaat het om 77 sociale huur- en koopwoningenDeel deze pagina: