Feestelijke oplevering eerste fase Plan Celsius

Datum: 16.10.2017

UTRECHT - Op 13 oktober jl. vierden de nieuwe bewoners, Stichting Sint Trudo en Hurks bouw & vastgoedontwikkeling op feestelijke wijze de oplevering van de eerste fase van Plan Celsius in Woensel-West. ‘Bouwproject Celsius Van der Bildt’, zoals dit deelproject voluit heet, bestaat uit een bouwblok aan de Edisonstraat met bedrijfsruimten en daarbovenop 34 loftappartementen. Samen met de 63 woningen erachter zet het de kleurrijke toon voor de volgende drie fases en een nieuwe toekomst voor Woensel-West.

De oplevering was met name een feestje voor de nieuwe bewoners, maar ook afgevaardigden van Stichting Trudo en Hurks waren van de partij. Net als kunstenaar Niels Bakkerus die verantwoordelijk is voor de bijzondere muurschilderingen. Ondernemers en de nieuwe bewoners die nog aan het inhuizen waren, konden even een pauze nemen van hun werkzaamheden om wat te eten en te drinken met hun nieuwe buren. De bewoners en bezoekers verzamelen zich tussen het bouwblok en de woningen van de Edisonstraat en de Jan van der Bildtstraat, waar een frietkraam, een barbecue en tafels staan. De buurtkinderen die er spelen, nemen een delegatie bezoekers van Stichting Trudo nieuwsgierig op. Ze worden rondgeleid over het terrein en nemen het bouwblok met commerciële ruimtes en lofts, de buitenruimte en de bontgekleurde sociale huurwoningen belangstellend op.

Celsius Van der Bildt

Het eerste opgeleverde deelproject Celsius Van der Bildt bestaat uit een bouwblok aan de Edisonstraat. Het bestaat uit 17 bedrijfsruimten op de begane grond en daarbovenop 34 loftappartementen van zo'n 50 m2 vloeroppervlak. De bedrijfsruimten variëren van 25 tot 50 m2. De 63 grondgebonden zijn zeer divers. Ze bestaan uit twee of drie verdiepingen met tuin of terras en sommige met een dakterras. Ze lopen uiteen van 50 tot 90 m2 vloeroppervlak. Behalve dat een groot aantal gevels een primaire kleur kregen, werden de koppen van de bouwblokken voorzien van een kunstschildering van de hand van Niels Bakkerus. Hij liet zich daarbij inspireren door de naamgevers van de wijk, uitvinders en wetenschappers zoals Thomas Edison en Jan van der Bildten een meisje dat door een sterrenkijker kijkt.

Primaire gevelkleuren en kunst op de koppen zetten de toon

Da Vinci Woonconcept

Om de woningen zo aantrekkelijk en betaalbaar mogelijk te maken, creëerde Hurks volgens het Da Vinci Huis woonconcept een zo optimaal mogelijk gevelbeeld tegen lage bouwkosten. Dit is de conceptbouwmethode van Hurks die woningcorporaties, beleggers, gemeenten en ontwikkelaars in staat stelt snel en efficiënt maatwerk, grondgebonden woningen en/of prefab appartementen te ontwikkelen en realiseren voor een gunstige prijs. Vanuit ieder programma van wensen kan snel de best passende oplossing worden gekozen. Dat dit met veel keuzevrijheid ten aanzien van architectuur, indeling en afwerking gepaard kan gaan, bewijst deze eerste fase van Plan Celsius. De woningen zijn bovendien energiezuinig en hebben zonnepanelen op het dak.

Snelliushof

De tweede fase, het gehele bouwblok rond het huidige Snelliushof, wordt in het najaar van 2017 gesloopt om plaats te maken voor een gloednieuw wijkje met een eigen karakter. Aan de Edisonstraat komt een groot bouwblok tegenover fase 1 met een doorgang naar het nieuwe Snelliushof. Het nieuwe hof krijgt een groen karakter en wordt tegelijkertijd hip, levendig en kleurrijk net als de rest van de wijk. De oplevering van deze woningen laat echter nog even op zich wachten. De planontwikkeling is volle de gang en de verwachting is dat de bouw ergens in de zomer van 2018 van start gaat.

Bloeiende buurt

De nieuwe Celsiusbuurt vervangt zo’n 400 verouderde woningen. Het doel van Plan Celsius is Woensel West van een achterstandswijk in een bloeiende, samenhangende buurt te transformeren, die zich richt op kleinere huishoudens van jonge mensen. Om deze doelgroep aan te spreken, ligt de nadruk bij Plan Celsius, een ontwerp van Tarra Architectuur en Stedenbouw in Den Bosch, op sterke kleurrijke accenten, kunstenaarswoningen en groene buitenruimten. Plan Celsius wordt een verkeersluwe wijk met veel groen en diverse binnentuinen, waarin ieder bouwblok één specifieke accentkleur krijgt. Kunstenaars worden aangezocht om op de koppen van de bouwblokken aansprekende kunstwerken aan te brengen.



Deel deze pagina: